HUN   |   ENG

HOL VAN SÁROSPATAK?

A Sárospataki malom leégését követően készítettem egy tanulmányt a malom telkének felhasználásáról. Alábbiakban eközben felmerült gondolataimat osztanám meg.


A PROBLÉMA


Évekkel ezelőtt egy barátom látogatott meg Sárospatakon.

 

Felhívott, hogy közeledik, már látja a várost. Megkértem, hogy a körforgalomnál kanyarodjon le és jöjjön be a városba. 15 perc múlva ijedten telefonált, hogy nem tudja hol jár, mert végigjött egy hosszú utcán, átjött a vasúton, aztán nekiment egy házsornak, elkanyarodott balra sokáig ment egyenesen, de már ritkulnak a házak és nem találja a belvárost.

 

Sárospatak városképek

 

Ez persze most a főtér beruházással megváltozik, mégis érdemes elgondolkodni arról, hogy egy turistának milyen első benyomást ad a városunk és vajon mi lenne az az ideális fogadtatás, amitől egy vadidegen is azt érezné, hogy MEGÉRKEZETT Sárospatakra?

 

 


Ahhoz hogy a város jó turisztikai célpont legyen,
vonzó arculatot kell teremtenünk, aminek meghatározó eleme az első benyomás.

AZ ELSŐ BENYOMÁS:


Érdekes kérdés, hogy ki hogy éli meg a MEGÉRKEZÉS élményét. Én ahhoz kötöm a megérkezés élményét, hogy egy hosszú út végén elérek hangulatos térhez, házhoz, kapuhoz vagy bármilyen kitüntetett helyhez amit ha meglátok tudom, hogy megérkeztem.

Nekünk patakiaknak persze megadja ezt az érzést, mikor hosszú távollét után elérjük a körforgalmat vagy átzötykölődünk a vasúton, de egy ismeretlen látogatónak ezek csak közönséges közlekedési csomópontok. Egy idegennek valami kitüntetett látványra van szüksége mindehhez.

 

Megérkezés egy hosszú úton

 

Az új főtér gondolom megoldani hivatott ezt a kérdést, de legyünk őszinték. Egy zsákutca végén lévő impozáns tér, amit nem érint a forgalom és amin hétköznap a fű sem nő, nagyon jó helye lesz a felvonulásoknak és utcabáloknak, de nem ad első benyomást a városról.

 

Sárospatak főtér látványterv

 

Az átlag turisták az első benyomásukat a város hangulatáról a rendőrlámpás kereszteződés közvetlen környezetéből fogják megítélni, ami nem tükrözi túl hűen Sárospatak erényeit.

 

Rendőrlámpa

 

Ez fogalmazódott meg bennem évekkel ezelőtt és erre próbáltam megoldást találni. Úgy érzem, a gondolatmenetnek még mindig van létjogosultsága.

 

 

A KONCEPCIÓ


 A Wesselényi utca nyílegyenesen rávezet a leégett malom telkére.

 

A malom megközeítése

Ha valahol, akkor itt lenne ideális helye egy városi térnek, aminek térszervezésével ideális városkaput lehetne kialakítani, amely egyszerre biztosítaná a megérkezés élményét, és tükrözné a város hangulatát, kedvező benyomását keltve az ideérkezőkben.

 Első benyomás

A tér forgalmát és a vizuális élmény megteremtését legkönnyebben egy körforgalon szolgálná, amely közepére el lehet helyezni a (várost szimbolizáló zászlót, szobrot, megvilágított szökőkutat,) bármit, ami kellően figyelemfelkeltő és élvezhető vizuális élmény egy idegen számára.

 

A tér kialakítása

A hely adottságai azonban egy középület elhelyezését is lehetővé teszi. Bizonyára el tudunk képzelni egy jó minőségű épületet, a földszintjén egy hangulatos teraszos kávézóval, cukrászdával, információs ponttal, a téren kis asztalokkal. Az emeleten polgármesteri hivatallal, okmányirodával, ami mivel közvetlenül mögötte parkolót tudunk kialakítani, nagyban megkönnyítené az emberek éltét. De maga az épület bérirodaként, vagy vállalkozói inkubátorházként is remekül tudna üzemelni.

 

Az épület

A lehetőségek adottak, hiszen hatalmas teresedést lehet kialakítani előtte, mögötte parkolókat és a tér közepén valami egyedi látnivalót, egy kivilágított szökőkutat, városzászlót, bármit, hogy érezze a látogató, hogy ide vezette az út és végül megérkezett Sárospatakra.

 

További képek:

Sárospatak lokáció Az állomás felől A főhomlokzat Nézet a bevezető útról
A rendőrlámpa felől érkezve Madártávlat A tér A ház
 
REFERENCIÁK